Medicijnafval

 In Nieuws

Geneesmiddelresten in het milieu hebben een negatief effect op het leven in water en maken de bereiding van schoon drinkwater moeilijker. Dit probleem groeit. Dit komt omdat we vergrijzen in Nederland en daardoor steeds meer medicatie gebruiken. Een deel van deze medicijnresten belandt in het afvalwater doordat patiënten dit uitplassen. Een ander deel van medicijnafval wordt met het gewone afval weggegooid of in de wc doorgespoeld. Dit komt dan onbedoeld in het oppervlaktewater terecht. Lever overgebleven medicijnen daarom ALTIJD in bij de apotheek of milieustraat.

Inleveren medicijnen

Daarom is het van belang dat overgebleven medicijnen altijd bij de apotheek of de milieustraat ingeleverd worden. Daar worden de medicijnresten door de afvalverwerker op verantwoorde wijze in speciale verbrandingsovens verwerkt, waarbij reinigingsinstallaties de afvalgassen die daarbij vrijkomen zuiveren. De medicijnstripjes worden er gerecycled.

Gevolgen voor waterleven

Voor veel middelen is de milieuschade nog niet onderzocht, maar van een groot aantal middelen is inmiddels bekend dat ze zeer schadelijk zijn voor vissen en andere waterdieren. Zo veroorzaken pijnstillers als ibuprofen weefselschade bij vissen en zorgen antidepressiva voor gedragsveranderingen bij vissen en kreeftjes. De anticonceptiepil leidt tot geslachtsveranderingen bij vissen wat tot uitsterven van bepaalde soorten kan leiden. Door antibiotica komen er bacteriën in het milieu die niet met antibiotica kunnen worden bestreden.

In de apotheek en bij de huisarts staat een inleverbak waar u overgebleven medicijnen in kunt doen. Medicijndoosjes mogen bij het papierafval.

Start typing and press Enter to search

Ga naar de inhoud